dissabte, 15 de novembre del 2014

Pilotes

Pilotes


PILOTA DE VAQUETA:

La pilota de vaqueta és la més representativa de les homologades en la pràctica del joc de pilota valenciana, per la seva antiguitat i per la seva qualitat tècnica, esportiva i artesanal.
Està formada per vuit triangles corbats de bescoll de la vaca cosits entre ells pel mateix ample, de manera que el fil no es pot veure un cop tancada la pilota. Dins porta farciment de borra que ha estat apretada fins a aconseguir el pes oficial. És realment una obra d'art.

Els artesans són els seus fabricants i es parla d'una tradició heretada de pares a fills, de secrets professionals gelosament guardats i que els piloters en l'operació de fabricar una pilota, quan arriba la part més difícil i compromesa que és la del cosit, es tanca per que ningú pugui veure com ho fan.
Les pilotes reben el nom del poble de procedència, i així, per fer-se una idea, "la de Carcaixent", "la de Casino", "la de Gandia", etc. Avui en dia, les més acreditades són les d'Álvarez de Carcaixent.
És clar que les pilotes de vaqueta són cares (n'hi ha des de 18 euros fins a 70.), Però formen part d'una tradició mil·lenària i no es fabriquen a cap altre lloc del món, (no com les pilotes d'altres esports , fabricades per les multinacionals als països tercermundistes, on els costen quatre duros, i venudes a un altíssim preu a les botigues dels països desenvolupats).




PILOTA DE TEC:

És la utilitzada en la modalitat de frontó valencià, està formada per un nucli de fusta sobre el qual es col·loca una cap de borra, anant tot lligat amb un fil de manera que premi i sujecte tot el conjunt, i es folra finalment amb pell de cabra, tallada de la mateixa manera que en les pilotes de badana en forma de vuit, dels quals acoplant i cusen amb costura vista, a diferència de la pilota de vaqueta.
Els pesos i les mesures entre 50 i 36 g. i entre 50 i 40 mm.




PILOTA DE DRAP:

És la pilota utilitzada en la modalitat de galotxa, i la formen un centre de borra atapeïda, i envoltada per tires de drap, o fil encerat de llana, fins a aconseguir el pes i les dimensions homologades, tancant tradicionalment mitjançant tires de cinta autoadhesiva, que li donen un aspecte peculiar en el qual s'aprecien els meridians i l'equador. Tenen un pes que oscil·la des de 50-96 grams i diàmetre de 6-7 cm

PILOTA DE BADANA:

Com indica el seu nom són unes pilotes l'exterior és de pell de xai; el seu interior és un garbuix atapeït que pot portar un petit centre de goma malgrat que això afecta al bot les assentades de bola per la qual cosa s'ha anat eliminant gradualment aquest tipus de centre. Van ser usades tradicionalment en el joc de carrer per tenir un preu més econòmic, i actualment són les indicades per a l'entrenament i la competició d'alevins, com també per a la formació inicial a les escoles de pilota. Tenen com a màxim un pes de 26 g. i un diàmetre de 38 mm.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada