dimarts, 18 de novembre del 2014

EL JOC A L'ACTUALITAT



EL JOC A L’ACTUALITAT.



A principis del segle XX els anys van ser pletòrics, però la guerra civil va censurar moltes de les activitats, entre elles,la pilota valenciana. Als anys trenta,un dels més sòlids jugadors va ser Quart, Albert Arnau de Quart de Poblet.
Després de la guerra va apareixer un referent amb una llarga projecció en el nostre esport. Aquest fou Juli Palau, Juliet d’Alginet, que va dominar el joc tota la dècada dels quaranta i bona part de la dels cinquanta, fins que es va retirar l’any 68. Encara hui és un referent en cavallerositat, educació i bones maneres, cosa necessària per a un esport molt mal vist pels benpensants de l’època. La seua fama va començar a desaparèixer amb l’auge d’Antoni Reig, Rovellet, un pilotari que hui encara participa al nostre esport.



Seguidament d’aquest trobem a Josep Sanvenancio, Eusebio, de Riola.L’estil i l’elegància d’Eusebio han perdurat molt de temps, així com la seua llarga carrera fins els quaranta-sis anys. Paco Cabanes,Genovés, és per mèrit propi mereixedor d’un apartat particular en aquest recull. La seua figura ompli vint anys de pilota en totes les modalitats.


Alfred Hernando, Fredi, de València, ha estat un dels millors atletes de tots els temps i, si no haguera coincidit amb un fora de sèrie com ara Genovés, hauria estat un as.
Enric Sarasol, de Genovés, ha tingut la gran fortuna d’estar en un moment de forma magnífic quan l’edat de Genovés començava a minvar. Això l’ha convertit en l’actual campió indiscutible, amb sis títols individuals.
Des dels anys 30 les circumstàncies del joc han sigut les mateixes, però han aparegut carrers artificials per jugar a pilota i són ja molts els pobles que han creat escoles de pilota.



La Federació de Pilota Valenciana es deslliga de l’estatal al 85, organitzant a partir d’aquest moment les competicions, regulant i homologant normes i mesures, etc. A poc a poc, l’esport ha anat reviscolant, guanyant inclús l’atenció de la televisió, institucions públiques i privades que financen competicions d’alt nivell, tant per a professionals com per a aficionats, es fan competicions internacionals i la galeria de figures que hem apuntat ha guanyat molts aficionats per a la pilota valenciana. La gran esperança està ara a les escoles, on està previst fer la pilota assignatura obligatoria per tal que tot el món conega aquest esport com part fonamental de la cultura valenciana.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada